Werken met een trainingsacteur


Alles wat je hoort, vergeet je.

Alles wat je ziet, onthoud je.

Alles wat je doet, begrijp je.

 

Dit oude Chinese gezegde illustreert voor mij de meerwaarde van het werken met een trainingsacteur.

 

Werken met mij als trainingsacteur geeft de mogelijkheid om in een veilige omgeving communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Deelnemers kunnen met mij, als levend gereedschap, oefenen in allerlei situaties. Afhankelijk van de inbreng en de wens van de deelnemer reageer ik. Ik geef feedback zowel tijdens het spel als na afloop van de simulatie.

 

Als trainingsacteur werk ik nauw samen met de trainer. In een voorgesprek stemmen we onze verwachtingen en wensen op elkaar af. Ook tijdens de training zal ik keer op keer me afstemmen op de trainer om een zo vruchtbaar mogelijke samenwerking te creeren.

 

Veiligheid staat voorop. Ik kom als oefenmateriaal. Mijn doel is niet om het deelnemers extra moeilijk te maken. Ik kom om deelnemers de mogelijkheid te geven te oefenen, om vaardigheden aan te leren, of te vergroten. Binnen een training is er de mogelijkheid voor een deelnemer om eens ander gedrag uit te proberen. Door met mij te werken kun je toetsen wat bepaald gedrag oproept bij een ander.

Als het tijdens een simulatie lastig wordt of als een deelnemer het even niet meer weet mag hij/zij altijd een time-out vragen. Het spel wordt dan stil gelegd en er kan overleg plaatsvinden.